Hemma?

Funderar lite på om jag känner mig hemma nu eller inte...

Jag känner mig hemma i Wien, det kan jag faktiskt säga för när jag tänker tillbaka på Luleå så känns det likgiltigt, inte mina vänner och familjen såklart men staden, livet och alla uppdrag hit och dit. Det känns inte som att de spelar någon roll, det är bara jag som gäller nu, för jag är lyckligare nu än jag varit på en lång tid.
Livet här handlar om upplevelser, umgänge och utveckling och det är precis som jag vill ha det. Jag kommer på mig själv med att helt skita i mina tidigare planer för livet och bara längta till ett bekymmerslöst liv utan krav och press, precis som här.

Jag var och hälsade på hos min och Fredrics buddy Phillip i helgen och han har en jättemysig lägenhet. Fina saker, mycket egna bilder och sånt som sitter på väggarna tillsammans med alla de prylar som jag har hemma men som inte är värda att skaffa sig här. Rummet här är inte personligt alls. Jag kan inte ens sätta upp julstjärnan som jag tog med mig i fönstret så den kommer måsta hänga på väggen.

En väldigt positiv sak är att vi har hittat ett frukostcafé som jag verkligen tyckte om.
1. Väldigt många goda frukostar(välj mellan orientalisk, söt, lantig, klassisk, XL, ayur veda, medelhavsk osv.)
2. Trevlig personal
3. Bra musik
4. Mys-soffor
5. Bäbisar! (Ni som känner mig vet att jag mår bra av en dos bäbisgluttande ibland...)


efter frukosten trängde vi ihop oss några stycken i soffan och tittade på bilder från helgen.

Pengar

Jag måste först säga att det är jag (Martina) som skriver och att problemet som kommer beskrivas i inlägget inte ens fast man verkligen vill går att tillämpa på revisor-Fredric... Hursomhelst...

Jag är fattig!
Jag har spenderat mycket mer pengar än jag borde ha gjort!
Jag har mycket mindre pengar kvar än jag borde ha haft!
Jag måste nu i 3 månader per dag leva på ungefär 20% av de pengar som jag spenderat per dag de senaste 2 månaderna(all kostnad för hyra är borträknad, de finns på sparkontot, oroa dig inte mamma), dvs drygt 100 kr...
Det måste dock tilläggas att där är med vissa engångskostnader såsom gymkort, lokaltrafikkort, diverse certifikat, vinterskor m.m som inte kommer att komma upp igen men det kommer ändå att bli väldigt snålt på veckorna om jag ska kunna ha kul någon gång.

Åtgärder:
Äta frukost för att undvika de dyra panik-mackorna under 30 min rasten.
Lunch på italienska stället bara en gång i veckan
Göra kaffe hemma eller köpa i skolans automater (på café kostar det skjortan med kaffe, billigare med öl)
Bara dricka billigt vin när det är fest (Inte ett problem, 20 kr flaskan för favoriten)
Inga pubar/klubbar med inträdeskostnad (brukar ändå bara vara skitstövlar på såna ställen här)
Lära sig nattbuss-tidtabellen för att slippa ta taxi hem.

Det värsta är ändå att försöka sluta köpa dricka på krogen... Det är så tråkigt att inte dricka något och ljummet vatten är ännu tråkigare. (Och alkoholen kostar ju faktiskt bara hälften så mycket som i sverige)

Martina

PS! Ja, mamma. Det är en pik om att det kommer bli snålt under jul när du kommer.

Brandlarm

Igår gick brandlarmet två gånger på samma kväll, och det gick även en gång i fredags. Innan dess har jag aldrig hört det men jag fasar för att det kommer fortsätta på samma sätt. Vi hade ju lite samma problem när vi bodde med utbytesstudenter förra gången (björksgatan, väderleden 11) för då kunde man bli tvungen att vira täcket omkring sig och springa ut på parkeringen klockan 10 en lördagmorgon. Här har vi dock turen att larmet går i trapphuset och inte inne i rummen så stänger man bara alla dörrar om sig är det lugnt.
Man kan sticka ut huvudet i trappen och tänka efter: Luktar det rök? Någon som springer? Hör jag skrik?... om ingen av dessa besvaras med ett ja så är det ingen fara. Tar ca 15 min för brandkåren att komma så alternativet är mer än en aning besvärligt.

   

I bild: Fredric, Petra och Martina såklart + en massa andra trötta/förvirrade utbytesstudenter

Ja, herregud

"Ja herregud" är min vanligaste fras. Det är orden som jag gång på gång yttrar dagen efter jag har varit ute på krogen och gjort bort mig. Sen fnissar jag och skakar på huvudet. Det blir lite standard här efter som att det är nått evenemang varje kväll och en flaska vin kostar 20 kronor.

Igårkväll var ett praktexempel: Drack gratissprit i VIP loungen på en klubb som heter U4 tills klockan var 4 på morgonen, då dansade jag och Sofia uppe på en scen för att vi blev helt till oss då de spelade "ABBA - Dancing Queen" innan vi raglade ut mot busshållplatsen. Sofia fick bestämt dra med mig hem till sig för att undvika att jag hoppade på första bästa buss(som inte gick till min lägenhet) och sen däckade vi i hennes säng klockan 6 efter en timmes fyllesnack. Vaknade klockan 13.00 och gick in på internet...... Det finns bilder på oss när vi dansar på scenen, fula bilder, hemska bilder, pinsama bilder, och de finns online. Vi ägnade 3 timmar åt att ligga i sängen och ha ångest. Ja herregud!

Sofia och Carolin kommer snart hit och äter pizza med mig, ligger en pizzeria bara runt hörnet nämligen. Dagens I-lands problem är att jag alltid måste sitta och vänta på att de bakar pizzorna för jag har ingen aning om hur man beställer pizza över telefon på tyska och det är inte värt att lära sig.

Jag citerar Linnea Lindberg, "CITAT!": Lev livet, lämna landet

 Martina


Det värsta hittills

Det finns många kulturkrockar, men en som ingen av oss nordbor kan undgå att chockeras av är denna:



Om ni nu undrar vad "bestens versorgt" betyder så är det ungefär "väl försörjda" - av energi då alltså?
Förstår att vissa tycker det är hysteriskt roligt men jag tappade den känslan efter första gångerna jag sett den, nu blir jag bara irriterad varje gång jag går förbi en. Det värsta är ju faktiskt att det är ett statligt bolag...

Veckans mest prisvärda vara: 3 fryspizzor på BILLA för 2.99 Euro (går att tillaga i micron på "grill-läge")

Martina

Korta konstateranden om alkoholvanor

  • Ja, man kan köpa starköl i det lilla universitetsfiket
  • Ja, vissa tar med starkölen och dricker den på lektionerna
  • Nej, vissa stannar inte på en starköl under lektionerna
  • Nej mamma, jag köper inte starköl och dricker på lektionerna

Idag köpte jag förresten en kursbok för 950 spänn. Inte skoj. Det var allt /Fredric


Bra och "mindre bra" kurser

Ja som ni har förstått så finns det många olika för- och nackdelar med att bo i Wien, en fördel är att medan mina kära vänner i Luleå klagar på att det är kallt och blåsigt så är det precis raka motsatsen här. Just nu skiner solen och det är 17 grader utomhus, löven faller konstant och det ligger stora gula högar här och där som sopats upp av "lövsopare". Nackdelen med detta är att man inte vet vad man ska ha på sig när man går till universitetet på morgonen för att det kan bli lite hur som helst och solbrillor känns jättekonstigt att ha med sig i mitten av oktober.

En annan fördel är att krogen är öppen varje kväll och nattbussarna går varje natt, hela natten. Dessutom kan man dricka shots på bio om man känner för det.

Jag tänkte också beskriva lite hur kurserna som jag provat på verkar.

På måndag var det "International Trade" som verkar väldigt intressant och relevant, lite mittemellan politisk och ekonomisk kurs men säkerligen en hel del arbete. På tisdag var det "Economics of Transition and European Integration" som handlar om övergången från sovjetstat till modern europeisk stat, också den väldigt intressant men en hel del jobb. Provade på Macroeconomics 2 som var helt upp i taket för svår för mig, det hade aldrig gått att försöka hänga med när man tydligen skulle ha en bachelor i ekonomi för att läsa den så jag var tvungen att hoppa på nån annan kurs om jag ska få nog många poäng.

Gick på en kurs som Fredric har som är typ "Helth economics" och det var jätteintressant, handlade mycket om hur mycket ett människoliv är värt och hur man skulle kunna sätta upp en försäkringspremie t.ex.
Sen provade jag på en kurs som hette "macht, politik und religion" som var på tyska. Det var den skummaste kursen någonsin! Kvinnan pratade om wodo i över 35 minuter och då typ hur man stavar det på olika språk och var man har det osv. Jag och Tiina som jag var där med gav upp efter en timme av nonsens, ingen politik och ingen makt där inte. Och så var det jättemånga där med dreadlocks och folk som luktade chai-te. Lite för skumt.
Idag hade vi dock kursen "Ecology, Politics and the Economy" som var jättebra! Läraren har lite begrepps-vetenskap och sen en massa intressanta saker om ekologi osv. Precis på det sättet som jag vill ha det, och karln verkar väldigt vettig också. Dessutom ligger jag bra till då han först trodde att jag var amerikan och sen dess kallar han mig och Tiina för Miss Sweden and Finland och använder oss som referens om det är en fråga som nån inte kan svara på. hehehehe

Auf wiedersehen! /Martina


utsikt från Sofias fönster...


wild wild west

Jag och Fredric har en hemmakväll ikväll med inget annat på schemat än tvätt, disk och slappande, problemet är bara att det verkar som att alla andra i detta hus har kommit på samma idé just idag. Tvättstugan är full dygnet runt och har så varit i tre dagar. Jag hade tänkt sätta mig där nere med en bok och vänta tills det blev en maskin ledig, men då sitter det redan en snubbe där och det blir ju lite pinsamt om vi ska sitta där och glo på varandra hela kvällen. Fast när jag tänker efter så kanske det är ett bra sätt att träffa nya människor?

Lördagen blev en vild sådan med "bad taste" party i början och "vågar-inte-ta-på-väggarna-av-rädsla-att-få-rabies-club" till klockan 7 på morgonen. Ordentligt med kulturkrockar men samtidigt så ångrar jag inte en sekund kvällens bravader för det gav många roliga minnen. Har inga bilder efter klockan 1 men några innan, i gott sällskap.


Ni vet själva vilka ni är, freaks! ;D

 
Jag, Andrew, Trine, Eli och Fredric

Skolstart, lite halvt om halvt

Nu var det ett tag sedan jag, det vill säga Fredric, skrev här. Och nu när jag äntligen gör det så gör det så blir det ett ganska torrt inlägg om de två kurserna som började igår.

Den ena, Topics in Public Finance går i huvudbyggnaden med pampiga valv och marmorstatyer överallt. Den är i princip en kurs i mikroekonomi tillämpad på sjukvården. Mina homies från A-torget kanske är intresserade av att veta att det blir fördjupning i moral hazard och adverse selection i försäkringssystemet, assymetric information mellan läkare/patient och vad det kan leda till, samt hur utbudet och efterfrågan för hälsovaror ser ut. Jag som gillar tillämpad mikroekonomi tycker det verkar som en bra kurs, dock är läraren en gnutta knagglig på engelska. Examinationen är en mid-term, en vanlig tenta samt några småuppgifter då och då.

Den andra, High-profile Employees, Entrepreneurship and Spin-offs håller till i den lite skabbigare institutionen för ekonomi på andra sidan Donau. Kursen handlar bland annat om att lära sig känna igen möjligheter och hur man utvecklar dessa möjligheter genom att sätta ihop ett team, skriva en affärsplan och söka finansiärer. Det är ingen tenta i den här kursen, utan vi gör två case-arbeten. Först ett på fem sidor om Facebook i början på december och sen ett på tio sidor om vilket företag vi vill i januari. Jag funderar på att skriva om IKEA, även om det känns klyschigt. Läraren verkar väldigt bra.

Så här på pappret känns det som 12 enkla poäng med tanke på arbetsbördan. Men jag har fyra kurser till som startar snart, så det är möjligt att det blir lite svårare än vad jag tror just nu.


Avslutar med att nämna att det på tyska finns nån slags vaggvisa från 1600-talet som går ungefär så här:

Bet kinder, bet. Morgen kommt der Schwede.
Der Schwede der kommt mit dem morgenstern.
Er frist die kleine Kinder gern."


Någorlunda översatt så blir det så här:

Be barn, be. Imorgon kommer svensken.
Svensken kommer med morgonstjärnan.
Han äter gärna små barn.


Notera också att "han äter" normalt heter "er isst", medan "er frist" mer handlar om när vilda djur äter sitt byte, typ. Så vi har ett ganska häftigt rykte om oss att förvalta.


RSS 2.0